Geschiedenis

Wijnbouw herleeft in België en heeft nog vele mooie dagen voor zich! Na een bescheiden begin in de jaren 80-90’ en nu een sterke opleving tijdens de laatste 10 jaar, is de wijnbouw in België zich snel aan het ontwikkelen en is een waar economisch product aan het worden. De combinatie van passie, een middelmatige temperatuur en een geschikte grond vormt er immers ook de voorwaarden voor! België telt ongeveer 30 belangrijke wijngaarden. Van west tot oost, via het noorden en het zuiden van Namen, mag men trots zijn op een gloednieuwe wijnkelder, op een wijn kasteel of een wijndomein dat door een of meerdere geboeiden wijnliefhebbers beheerd wordt. Elke regio bezit minstens één wijngaard dankzij toegewijde wijnliefhebbers. Een uniek erfdeel, in een rijk landschap, is hier te ontdekken!  

vignoble et vue chateau automne
©Copyright Joyce van Rennes

De eerste pogingen van wijnbouw op het nu als België bekende gebied, dateren uit de 7e eeuw. Vanaf de 9e eeuw tot het einde van de 16e eeuw floreerde hier de wijnbouw. De eerste grote wijngaarden behoorden aan abdijen die wijn voor de mis en de patiëntenzorg nodig hadden. Maar wijn werd ook door particulieren en voor de handel geproduceerd. Zelfs kasteelheren zoals de hertogen van Bourgondië die de wijngaarden van Brussel, Leuven, Aarschot, Namen en Bergen bezaten gaven zich over aan de wijnbouw. De Maasvallei was toen mooi bedekt met wijnstokken.

Remacle Le Loup - 1740 – ets van de stad Huy
Remacle Le Loup – 1740 – ets van de stad Huy.
Links : de ommuurde wijngaard van het Croisiers klooster.
In het centrum : waarschijnlijk de wijngaard van Grimomont

Wijnbouw leed daarna onder een voortdurende achteruitgang die aan verschillende factoren te wijten waren : de afkoeling van het klimaat (er was sprake van een kleine ijstijd), de uitbreiding van groentengewassen, de opbloei van bier dat makkelijker was om te verkrijgen, de nieuwe transportmiddelen die wijnen uit Frankrijk snel vervoerden en zeker ook de gedwongen besparingen wegens de lange politieke onrust…  

 

Wijnbouw leefde weer op in het begin van de jaren 60 dankzij Charles Legot in Wallonië en twintig jaar later Jan Bellefroid in Borgloon. Hageland , één van de belangrijkste productiegebieden, haalde de eerste GOB, Gecontroleerde OorsprongsBenaming, in 1997. In 2000 was het de beurt van Haspengauw, in Limburg vlakbij de Nederlandse grens. De eerste Waalse GOB werd in 2004 aan de wijnen uit de streek “Tussen Samber-en-Maas” uitgereikt. Vervolgens in 2005, aande stille wijnen, de benaming “Heuvelland”, bij de grens met Frankrijk. Ondertussen hebben schuimwijnen uit Wallonië en Vlaanderen ook hun classificatie gekregen. Sommige professionnele wijnbouwers hebben traditionele of hybride druivenrassen geplant, anderen interspecifieke rassen.

©Copyright Marc Vanel